Hoe wordt kaas gemaakt?Kaasmaken vergt veel tijd, liefde en aandacht. Kaas wordt het lekkerste wanneer je hier super verse melk voor gebruikt, melk die nog geen uur geleden gemolken is en dus zelfs nog warm is, ong. 18 graden.
1000 liter melk wordt met een tankje naar de kaasboerderij gebracht.

Hier wordt de melk in de kaasbak gepompt en wordt deze verwarmd tot 28 graden. Tijdens dit proces wordt er zuursel en stremsel aan toegevoegd. Op 28 graden staat de melk 40 minuten te rusten, hierdoor zal de melk gaan stremmen. Na deze 40 minuten begint het snij proces, de gestremde melk wordt gesneden en er ontstaan wrongel ( de vaste stof) en wei. Na een uur snijden, roeren en spoelen is de kaas klaar om de kaasvormen te vullen, hierna gaan de kazen onder de perstafel en dit zorgt voor een tast bare kaas. ( hiervoor is de substantie nog kruimelig)
De geperste kaas wordt op authentieke wijze geplet en in een later stadium gekorst, en tot 6 weken oud elke dag gedraaid.

Nu is de kaas jong en klaar voor de verkoop, met 3 maanden is de kaas jong belegen, wanneer we de kaas 6 a 7 maanden opleggen smaakt deze belegen, met 10 maanden noemen we het extra belegen en wanneer de kaas een jaar lang opgelegd is noemen we deze kaas ‘oud’
Dit is slechts een greep uit de productie, op de boerderij zelf kunnen we, wanneer de drukte dit toelaat u alles laten zien en vertellen.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s